Battlefield 4

Battlefield 4

Battlefield borduurt voort op succesvolle multiplayer

Battlefield 4 is de jaarlijkse update van een van de belangrijkste first person shooter – samen met Call of Duty. Het vierde deel in de Battlefield-reeks heeft aantal verwachtingen in te lossen: ten eerste moet het vierde deel natuurlijk beter zijn dan het derde deel. Daarnaast kijken we of de graphics engine voorbereid is op de komst van de nieuwe consoles, de Xbox 360 en de PlayStation 3. 

Lees de volledige beschrijving

VOOR

  • Uitstekende multiplayer
  • Verbeterde grafische engine
  • Vele uren spelplezier

TEGEN

  • Korte singleplayer campagne
  • Weinig veranderingen

Uitmuntend
8

Battlefield 4 is de jaarlijkse update van een van de belangrijkste first person shooter – samen met Call of Duty. Het vierde deel in de Battlefield-reeks heeft aantal verwachtingen in te lossen: ten eerste moet het vierde deel natuurlijk beter zijn dan het derde deel. Daarnaast kijken we of de graphics engine voorbereid is op de komst van de nieuwe consoles, de Xbox 360 en de PlayStation 3. 

Beperkte singleplayer

Zoals verwacht is de single player modus van Battlefield 4 niet de sterkste troef van het spel. Het verhaal is saai, voorspelbaar en zonder emoties. Toch is de single player nog altijd beter dan het solo avontuur van deel 3.

De campagne bestaat uit een aantal levels die de speler wegwijs moeten maken in het spel. De meeste levels bieden echter weinig mogelijkheid tot interactie, de intelligentie van de vijanden laat te wensen over en de dialogen zijn tot het absurde toe. Degenen die een spannende en vermakende single player-modus zoeken, kiezen beter voor een andere titel. De campagne geeft bij elkaar slechts vier uur aan gameplay. Wat dat betreft is het niet aan te raden Battefield 4 alleen voor de single player aan te schaffen.

Ook de ontwikkelaars van Battlefield 4 zien de single player als het ondergeschoven kindje. In het hoofdmenu staat de multiplayer-optie namelijk bovenaan. Dit is waar de meeste gamers het namelijk voor doen. En we moeten toegeven: in de multiplayer modus komt de echte kracht van Battlefield 4 naar boven. 

Het idee achter de multiplayer modus is vrijwel hetzelfde als de multiplayer van Battlefield 3. De gameplay-elementen komen je waarschijnlijk bekend voor: team play in verschillende platoons, snelle actie en ingewikkelde tactieken, het gebruik van verschillende militaire voertuigen en natuurlijk de onmiskenbaar grote en vrije speelwerelden. Fans van de vorige delen halen hun hart op met de multiplayer modus van Battlefield 4. 

Twee nieuwe speelmodi

Battlefield 4 introduceert twee nieuwe multiplayer modi: Obliteration en Deactivation. Bij de eerste modus probeer je een bom te bemachtingen waarmee je vijandige eenheden uitschakelt. Rond de vindplaats van de bom wemelt het van de spelers, wat gegarandeerde keiharde actie oplevert. Met de andere nieuwe functie, Deactivation, heb je in elke ronde slechts één leven, net zoals bij Counter Strike of Rainbow Six. Als je wordt neergeschoten, kijk je het resterende deel van de ronde mee met je overgebleven teamgenoten.

Deze twee spelmodi zijn een leuke aanvulling ten opzichte van de multiplayer modi die je al kent. Uiteraard moeten de maps ook geschikt zijn voor de nieuwe spelmodi en dat is gelukkig ook het geval. In totaal zijn er 10 speelwerelden. Hoewel de ene map beter is dan de andere, zijn alle maps erg mooi ontworpen. Wij zijn vooral fan van de ‘Levolution’-functie, waarmee je volgens EA actief de speelwerelden naar je eigen hand zet.

Bovendien gebeuren er onverwachte dingen tijdens het spelen. Deze willekeurige gebeurtenissen, zoals het instorten van de wolkenkrabbers in Shanghai, zorgen voor een dynamische speelomgeving. Kijk uit voor overstromingen in de straten of plotselingen tropische regenbuien. De ene gebeurtenis is beter uitgewerkt dan de andere, maar deze verassende elementen zijn absoluut van toegevoegde waarde.

Goede controle

Ook al zijn er wat lichte veranderingen in de bediening van Battlefield, voelt het spel toch grotendeels vertrouwd aan. De grootste verandering is de nieuwe manier van dekking zoeken achter muurtjes of andere objecten. Van hieruit leun je om het hoekje om op je vijanden te schieten. Deze verandering geeft je wellicht een tactisch voordeel, maar is niet doorslaggevend voor het verloop van het spel.

Het besturen van de voertuigen voelt – net als bij eerdere delen van Battlefield – ongemakkelijk aan. Als je van plan bent om veel tijd door te brengen in de tanks of vliegtuigen, kun je de slechte besturing maar beter voor lief nemen of helemaal niet rijden of vliegen. In een van de speelrondes bestuurden we een helicopter met drie inzittenden. Door de slechte besturing crashte de helicopter en verloren we in totaal vier levens. Je kunt je voorstellen dat we de helicopter voortaan links hebben laten liggen.

Bovendien is de ontwikkeling van je karakter in de multiplayer hetzelfde gebleven. De sodaat verdient bij elke ervaring punten, waarmee je nieuwe wapens en andere voordelen vrijspeelt. Ook wat dit betreft is er weinig nieuws onder de zon, al zal de karakterontwikkeling voor veel mensen fijn en vertrouwd aanvoelen. 

Nieuwe grafische engine

De nieuwe Frostbite Engine 3 is een grote verbetering ten opzichte van de vorige grafische engine. Voor de optimale graphics heb je een krachtige game-pc nodig. Bij midrange-pc’s is de kwaliteit van de graphics naar behoren, maar vergelijkbaar met de graphics van Battlefield 3.  Met name de aanstaande generatie consoles (PlayStation 4 en Xbox One) zullen profiteren van de krachtige nieuwe Frostbite engine.

Qua geluidseffecten doet Battlefield 4 goede zaken. De schietgeluiden en explosies zijn van uitstekende kwaliteit. Daarnaast zijn de dialogen in de singleplayer nagesynchroniseerd in bijvoorbeeld Spaans. De kwaliteit hiervan is echter onder de maat, dus je kunt beter kiezen voor de originele Engelse versie. 

Conclusie

Om eerlijk te zijn hadden we meer verwacht van Battlefield 4. Natuurlijk waren de  verwachtingen torenhoog, maar deze zijn niet allemaal ingelost. Begrijp ons echter niet verkeerd: Battlefield 4 is een uitstekende game. Tenminste, als je naar de multiplayer-modus kijkt. De ontwikkelaars hebben slechts enkele dingen veranderd aan de game. Vooral de loyale spelers hebben hier echter maling aan, want alles wat leuk is aan Battlefield is nog steeds aanwezig. ‘Never change a winning team’, zullen we maar zeggen. 

Meeste downloads Actiespellen voor windows

Meer
Battlefield 4

Download

Battlefield 4

Beoordelingen about Battlefield 4

Promotie×
500x Versilbert Perlen Strass Rondelle Glasperlen Kristall Beads DIY f. Ohrringe | tubemovie | 'THE MAN CAVE' DOOR SIGN SHED GARAGE VINTAGE SOLID CAST METAL DAD GIFT HUMO-01bl