Internet Explorer 11 voor Windows 7 preview: reden tot upgraden?

Internet Explorer 11 voor Windows 7 preview: reden tot upgraden?

Na enige onduidelijkheid is Internet Explorer 11 voor Windows 7 nu te downloaden in preview-vorm. Maar is het de moeite waard om alvast te updaten naar de nieuwste versie van de webbrowser van Microsoft? Wij zetten de vernieuwingen van de upgrade voor je op een rij.

Na een langdurig installatieproces en een herstart van ons systeem hebben we een uitgebreide blik geworpen op IE11, op een pc met Windows 7 Ultimate. De grootste verrassing: voor de gebruiker is er eigenlijk niets veranderd. Onder de motorkap echter is er flink gesleuteld aan Internet Explorer.

We moesten even checken om zeker te zijn dat het echt versie 11 is

Dezelfde interface

Internet Explorer 11 voor Windows 7 behoudt hetzelfde uiterlijk van versie 9 en 10, met ‘platte’ tabbladen en twee navigatieknoppen linksboven in beeld.

Minimalistisch

Het is duidelijk dat Microsoft’s prioriteit ligt bij Internet Explorer voor Windows 8, en dan vooral de touchscreen-variant. Zoals blijkt uit de lijst van veranderingen en toevoegingen in IE 11 faciliteert de browser vooral betere navigatie op apparaten zoals de Surface-tablets.

Ook de add-ons manager is niet veranderd

Voor een populaire en veelgebruikte applicatie als Internet Explorer is een zekere consistentie in interface en functionaliteit bijna verplicht. Microsoft neemt die insteek echter iets té serieus, waardoor de ‘wow-factor’ tegenover Google Chrome, Firefox en Safari een beetje ontbreekt. IE11, kortom, mist persoonlijkheid.

Upgrade van de motor

Internet Explorer 11 voor Windows 7 verschilt vooral van zijn voorganger in de engine die het gebruikt om websites te laden. Die motor blijkt zeer, zeer snel.

Microsoft heeft aan IE11 eindelijk het zogenaamde WebGL toegevoegd, een technologie die Chrome, Firefox en Opera al gebruiken en het mogelijk maakt om 2D- en 3D-beelden in hoge kwaliteit op hoge snelheid op te bouwen.

WebGL in actie

Ook positief is de verbeterde ondersteuning voor verschillende webstandaarden, betere ontwikkelingstools en compatibiliteit met schermen met hoge beeldresoluties (hoge DPI).

Internet Explorer 11, hemel voor ontwikkelaars

Het mooie is overigens dat WebGL nog uitgeschakeld staat in de versie van Internet Explorer 11 voor Windows 7 die wij testten. De prestaties van de browser zijn los daarvan zoals gezegd al zeer indrukwekkend.

Reden tot upgraden?

Verwacht je een radicale omslag of grote metamorfose, dan stelt Internet Explorer 11 voor Windows 7 teleur. Het doel van de update is niet om je te imponeren met een flitsend nieuw design, maar om de browser klaar voor de toekomst te maken.

IE11 voegt dus moderne webtechnologie toe aan Windows 7 en is daarmee een prima concurrent voor Google Chrome en Firefox. Dat is alleen maar goed nieuws voor ontwikkelaars en websitebouwers: zij hoeven geen rekening meer te houden met verschillende browsers met elk hun eigen webstandaard.

Wil je zelf aan de slag met de Developer Preview van Internet Explorer 11 voor Windows 7 die wij hebben getest? Download dan hier Internet Explorer 11 in de 32 bits– of de 64 bits-versie.

Welke browser gebruik jij?

Bekijk alle reacties
Bezig commentaar te laden
Mr. Sunshine (2011) | Episode 151 | A Cage For Husbands